20 години потоа | Политичка криза во Македонија | DW | 30.08.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Политичка криза во Македонија

20 години потоа

Првите повеќепартиски избори пред 20 г. беа почеток на крајот на поранешна Југославија. Заедничката држава се распаѓаше крваво, со години. Новонастанатите држави сега сакаат само едно - влез во ЕУ

default

Воените настани што го придружуваа распадот на СФРЈ беа разорувачки за регионот. Новонастанатите држави со години се во криза. Сите тие гледаат излез само во едно - влез во ЕУ што побргу! И додека Словенија веќе пет години е членка, за останатите поранешна југословенски републики, освен Хрватска, европската иднина е прилично неизвесна. Еден од условите што ги поставува Брисел за побрза евроинтеграција, е регионалната соработка. Но, таа е се‘ уште на ниско ниво, особено кога се во прашање Србија и Косово, или Република Српска и остатокот на Босна и Херцеговина. Сепак, има и нешто позитивно - во регионот веќе не се бројат мртви, туку пари.

DW.COM