Џемс Бонд не е веќе џентлемен!? | Панорама | DW | 14.06.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Џемс Бонд не е веќе џентлемен!?

Дали некогаш сте се запрашале зошто британскиот агент Џемс Бонд во секој филм го прошетува половина свет и зошто никогаш не умира? За вакви прашања расправаа научниците на една конференција.

default

Зошто британскиот агент Џемс Бонд никогаш не умира? Или до какви промени дојде кај агентот 007 по 11 септември? Со вакви и слични прашања се зафатија деновиве меѓународни културни и литературни научници на една конференција во Саарбрикен во Германија.

Темелен пристап

Секој новинар се радува да биде на конференција за Џемс Бонд. Веднаш се помислува на брзи автомобили, убави жени и вкусни пијалоци, мартини на пример. Научниците од пред неколку години се интересираат за феноменот Џемс Бонд. Јоахим Френк, професор за британска книжевност и култура на Универзитетот во Саарланд, висок и русокос, би можел да биде убав агент. Ги гледал сите филмови со Џемс Бонд, се разбира, во научни цели:

„Највозбудливата тема е всушност, како Џемс Бонд, кој во меѓувреме има зад себе 56-годишна историја, успеа да стане долговечна и успешна култна фигура на глобалното општество. “

Timothy Dalton als James Bond

Тимоти Далтон во улога на агентот 007

90 научници дискутираа три дена. Зошто Џемс Бонд никогаш не смее да умре, зошто постојано патува, зошто веќе не е џентлемен? Тоа се само дел од темите и предавањата. Канаѓанецот Антони Метивиер се запраша дали Џемс Бонд е сериски убиец:

„Не, Бонд не е сериски убиец. Но, многумина мислат така.“

Јерг Штернагел од Потсдам беше преокупиран со тоа какви шкотски елементи можат да се откријат кај актерот Шон Конери.

„Паѓа в очи дека Конери во раните филмови често изговараше: Ова го правам за кралот и земјата, или ова го правам за Англија. Тогаш се прашувавме што значи тоа, тој е Шкот, а работи за Англија?“

Малку е глупаво што новиот Џемс Бонд, актерот Даниел Крег, веќе воопшто не одговара во старите улоги:

„Тоа е всушност несреќен случај. Јас повеќе ги сакам старите филмови, поранешниот Џемс Бонд,“ сериозно заклучи еден научник.

BdT Bond Kongress in Saarbrücken

Шон Конери како Џемс Бонд

Кој е најдобриот Џемс Бонд?

На конференција се разговараше и за различните конструкции на машкоста на Џемс Бонд, неговиот лик и карактер по 11 септември, дали покажува емоции, туристот Џемс Бонд, како и многубројните девојки на агентот 007. Научните работници во Саарбрикен можеа да ги претстават своите истражувања. Но, едно прашање придонесе за жолчни дискусии, а тука научниците се еднакви со обичните обожаватели: Кој е најдобриот Џемс Бонд на сите времиња?

Мислењата на обичните смртници се различни:
„Мој најомилен Џемс Бонд е Пирс Броснан од 1990-те години.“

„Мислам дека Тимоти Даллтон е добар.“

„Тоа е Шон Конери. Но, и Роџер Мур добро глумеше.“

За ова ниту научниците не беа единствени.

Што мислите вие, кој е најдобриот Џемс Бонд на сите времиња?


Автор: Саша Барон/ Жана Ацеска