Јапонија: Борбата против дефлацијата дава резултати | Економија | DW | 27.09.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Јапонија: Борбата против дефлацијата дава резултати

Додека во другите земји, меѓу кои и Германија, постојано се предупредува од инфлација, Јапонија посакуваше покачување на цените. Се чини дека желбата на Јапонците е исполнета.

Инфлацијата во Јапонија достигнала во август највисоко ниво во последните пет години, иако денеска (27.09.2013) објавените податоци покажуваат дека нејзиниот раст е поттикнат од огромните трошоци за енергијата, што значи дека планот на владата за поттикнување на домашната побарувачка сѐ уште не го дава целосно посакуваниот ефект.

Индексот на потрошувачките цени кои не ги опфаќаат варирачките трошоци за свежа храна пораснал во август 2013 година за 0,8 отсто во однос на истиот месец претходната 2012 година. Тоа е најголемиот раст од ноември 2008 година, кога скокна за 1,0 отсто, а воедно се надоврзува и на растот во јуни и јули.

Новите податоци веројатно ќе претставуваат добра вест за владата на премиерот Шинзо Абе. Тој вети дека ќе ја извлече Јапонија од 15-годишниот период на дефлација со комбинацијата од мерки коишто опфаќаат зголемување на платите и цените за да се заживее економскиот раст.

Охрабрувачкиот ефект од овие резултати го задушува, сепак, фактот дека индексот пораснал поради повисоките цени на горивото, а не поради поголемата побарувачка на производи од домаќинството и облека на коишто се темели стопанството. Увозот на енергенси скокнал по нуклеарната катастрофа во Фукушима во март 2011 година, поради што Токио донесе одлука за затворање на нуклеарните реактори.