Штрајк на машиновозачите во Германија и Франција | Вести | DW | 14.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Штрајк на машиновозачите во Германија и Франција

*

Во Германија започна штрајкот во товарниот шински сообраќај, а од утре доплнително ќе штрајкуваат и машиновозачите во регионалниот и сообраќајот на долги релации. Германски железници повторно го одбија барањето на синдикатот ГДЛ, за единствен тарифен договор. – Во Франција исто така е сопрен железничкиот сообраќај поради штрајк на вработените. Кон него се приклучија и соработниците на државните фирми за снабдување со гас и струја, како и вработените во градскиот сообраќај, што предизвика хаос по улиците. Протестите се насочени против планираната пензиска реформа на владата на претседателот Никола Саркози.