Што е најважно за иднината на Авганистан? | Свет | DW | 02.12.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Што е најважно за иднината на Авганистан?

На 5 декември во Бон почнува меѓународната конференција за Авганистан. Тежишни теми се националното помирување ангажманот на меѓународната заедница во земјата по 2014-та година.

default

Првата голема меѓународна конференција за иднината на Авганистан на крајот од 2001 се оддржа истотака во Бон

Странските трупи во Авганистан , веќе 10 години се обидуваат да обезбедат мир во земјата. И покрај сите проблеми нивниот ангажман треба наскоро да заврши. Во 2014 НАТО силите би требало да се повлечат. Предавањето на одговорноста за безбедноста на земјата во рацете на Авганистанците започна.

Националното помирување од клучно значење

Но како ќе биде по повлекувањето?

„ Сосема јасен сигнал кој се стремиме да го испратиме од конференцијата во Бон е дека постои обврска на меѓународната заедница и по 2014-та да остане ангажирана значително долго време во Авганистан за да ја придружува земјата кон една стабилна и подобра иднина“, вели Андреас Пешке, портпарол на Германското министерство за надворешни работи.

Contenbanner Afghanistan-Konferenz 10 Jahre Deutsch

Друго тежиште на конференцијата е националното помирување, без кое не е возможен мир. Соседните држави имаа клучна улога во мировниот процес. Конференцијата ќе биде засенета од откажувањето на учеството од страна на Пакистан по минатонеделниот смртоносен напад на НАТО силите врз пункт на пакистанската армија, во кој загинаа 26 војници.

Автор: Ања Келер/ Симе Недевски

Редактор: Жана Ацеска