Хронологија на распадот на СФРЈ | Политичка криза во Македонија | DW | 31.08.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Политичка криза во Македонија

Хронологија на распадот на СФРЈ

Како се распаѓаше Социјалистичка Федеративна Република Југославија и кои се актерите во процесот на распадот? Од каде и како почна се‘ и што следуваше?

28.06.1989 Газиместан

Говор на Милошевиќ

На Видовден, во Газиместан на Косово Поле, се одржа собир, на кој дојдоа стотици илјади Срби. Претседателот на Србија Слободан Милошевиќ бараше поголемо влијание за Србите во југословенската федерација. Тој нагласи: „...денес сме повторно во битки и конфронтирани со нови битки. Тоа не се вооружени битки, иако тие не се исклучени.“

20.-22.01.1990

14. Конгрес на југословенските комунисти

На 22 јануари 1990 година делегатите на словенечките и хрватските комунисти го напуштија вонредниот партиски конгрес на Сојузот на комунистите на Југославија бидејќи нивните предлози за реформи беа одбиени. Конгресот беше одложен и веќе никогаш не се одржа. Таквиот развој водеше кон распаѓање на Сојузот на комунистите на Југославија.

1990

Избори во сите сојузни републики

Во сите сојузни републики во текот на годината се одржаа демократски избори. Во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Македонија победија приврзаниците на поголема самостојност на републиките, а во Србија и Црна Гора приврзаниците на зацврстување на централната држава. Во повеќе рунди разговори за иднината на југословенската држава не беше најдено решение. Хрватска и Словенија поднесоа предлог за уставни промени за преструктурирање на југословенската федерација во конфедерација.

13. 05.1990

„Максимир“:Динамо– „Ц. Ѕвезда

Тој ден во воздухот „висеше“ многу повеќе отколку вообичаеното ривалство меѓу „Црвена ѕвезда“ од Белград и „Динамо“ од Загреб. Тоа е натпревар на најмоќните фудбалски клубови од Србија и Хрватска. Непосредно пред судијата да го означи почетокот на загрепскиот стадион „Максимир“, домашните навивачи („Бед блу бојс“) ја урнаа оградата и навлегоа во блокот кај противничките навивачи. Динамовите навивачи беа тепани од полицајците, кои повеќето беа Срби. Капитенот на Динамо Звонимир Бобан кутна на земја еден полицаец кој тепаше навивач. Поради тоа, Бобан беше казнет со деветмесечна забрана за настап и стана народен херој до крајот на животот.

Продолжува на наредната страница