1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Филе не крева раце од Македонија

Еврокомесарот за проширување Штефан Филе преку писмо до македонскиот премиер Никола Груевски и лидерот на СДСМ Бранко Црвенковски побара двајцата да изнајдат решение на моменталната политичка ситуација во земјата.

Решението на политичката криза, нагласува во писмото еврокомесарот Штефан Филе, ќе ја врати земјата на евроатлантскиот пат, кој е моментално загрозен.

„Во писмата тој ја изразува длабоката загриженост за недостатокот на напредок во ставањето крај на политичкиот ќорсокак во земјата. Тој нагласува дека треба да биде најдено решение во Скопје. Ги повикува двајцата лидери да ги продолжат напорите да најдат решение за моменталната криза врз основа на политички дијалог и компромис и ги повикува брзо да постигнат компромис што ќе ја врати земјата на нејзиниот евроатлантски пат, кој е моментално загрозен“, изјави неговиот портпарол Петер Стано.

„Најважно е дека ние, Европската комисија, Европската унија, стоиме на страната на Македонците, на луѓето од оваа земја. Не смее да има сомнение околу тоа. Подготвени сме да се посветиме во изнаоѓањето политичко решение заедно со засегнатите страни, за изнаоѓање политичко решение што е добро за земјата, кое ја дефинира нивната подготвеност за посветеност. Но, за жал, тоа не е случај во моментов и не гледаме волја од нивна страна. Она што комесарот би сакал да го нагласи е дека ние не се откажуваме од поранешната југословенска Република Македонија. Подготвен е да отпатува таму во било кое време, но кога ќе се создадат неопходните услови од политичарите во земјата“, изјави Стано, информирајќи за писмото на Филе до Груевски и Црвенковски.