Усвоен буџетот за следната година | Македонија | DW | 24.12.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Усвоен буџетот за следната година

Со 65 гласови „за“, 4 против и силен аплауз, пратениците од власта го усвоија буџетот на Република Македонија за 2013. Пред Собранието се одржаа протести на поддржувачите на власта и на опозицијата.

Скратени се само три милиони евра, во согласност со 44 амандмани што претходно ги предложи опозицијата, а владата ги прифати.

„Аплаузот го заслужуваат граѓаните на Република Македонија“, изјави претседателот на Собранието, Трајков Велјановски.

Законот е усвоен без присудство на пратениците од опозицискиот фронт на СДСМ и без присуство на новинарите. Против новиот буџет гласаа четворицата пратеници од ДПА, кои останаа во салата.

Надвор од Собранието продолжуваат протестите и контрапротестите, со обиди на полицијата да спречи близок контакт на двете групи кои постојано се зголемуваат. Со мали исклучоци, вработените од државната и јавната администрација добиле налог да се приклучат кон протестите за поддршка на власта.

Медиумите во соседството им посветуваат големо внимание на протестите во Скопје.

DW.COM