1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Укинување на забраната за носење шамија во Турција

Турскиот парламент во второто гласање ја укина забраната за носење шамија на факултетите

default

Отсега со шамија и на факултетите

Мнозинството пратеници се согласија со иницијативата на владеачката исламско конзервативна партија АКП, која поднесе предлог за соодветна промена на уставот. Ако иницијативата ја прифати и турскиот претседател Абдула Ѓул, младите жени на факултетите без пречка ќе можат да носат шамии. За службеничките, ученичките и пратеничките во Парламентот и натаму останува забраната за носење шамија.

Поврзана содржина