Традициите и проблемите на Македонците-муслимани | Македонија | DW | 23.11.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Традициите и проблемите на Македонците-муслимани

Во последниве неколку години еден дел од населението на Македонија станува цел на се’ позасилени процеси на однародување, заради одредени верско-политички интереси. Станува збор за Македонците-муслимани.

default

Традиционални танци во Ростуше

Страшко Стојановски од Правниот факултет на Државниот универзитет во Штип, во моментов докторант на Виенскиот универзитет токму во врска со оваа проблематика, предупредува на она што се случува на теренот: „Одредени делови на Македонија, како на пример тетовските села Урвич и Јеловјане, Бачиште во Кичевско, одделни населени места во Велешко, заедно со последниот пример на Лабуниште во Струшко, се албанизираат. Жупа се турцизира. Во последните години изразено силна е асимилацијата и во Скопје и скопско."

Dorf Urvich

Селото Урвич

Латиф Пајковски од гостиварското село Жировница, поранешен пратеник во македонскиот Парламент, посочува на ситуацијата и во неговиот крај: „Деведесет проценти од населението се изјаснува како Македонци, без кажување на верската припадност. Но, Жировница се наоѓа во регион каде што се случува процес на губење на македонштината, како, на пример во Скудриње и други села, поради верско-политички интереси. Постои опасност тој процес да го зафати и македонското ткиво во Жировница. Многу е тешко ние во Жировница да го издржиме целото бреме, сиот притисок на припадници на политички партии и на одредени етнички заедници во земјата, кои пописите на населението ги гледаат како шанса да си го зголемат сопствениот број. Од друга страна, постои целосно игнорантски однос на институциите на државата, кои ги чувствуваат Македонците-муслимани како свои само кога им се потребни да прават калабалак за избори, или за некои други активности.“

Меѓутоа, мора да се одбележи фактот дека одделен број жители на тетовските села Урвич и Јеловјане со жестокост го бранат своето чувство дека „тие се Турци и ништо друго“, тврдејќи оти „лаже оној што ќе рече дека таму живеат Македонци-муслимани“. Други жители од овие две села, распослани високо во пазувите на Шар планина, сосема блиску до границата со Косово, тивко ќе ви кажат дека се, сепак, Македонци според род, иако исламизирани, но и оти се плашат јавно да се изјаснат кои се и што се.

На наредната страница прочитајте: Од кои причини се посега по идентитетот на Македонците - муслимани, зошто се оспорува етно - лингвистичката основа на тој нивен идентитет?