Славенка Дракулиќ добитничка на наградата на Самот на книга во Лајпциг | Панорама | DW | 18.03.2005
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Славенка Дракулиќ добитничка на наградата на Самот на книга во Лајпциг

Хрватската писателка Славенка Дракулиќ , наградта за европско разбирање Дракулиќ ја доби за книгата „Тие не би згазиле ниту мравка“ , која донесува психолошки потрети на Хашките обвинети

default

„Мојата генерација израсна не познавајќи го минатото. Историјата која ја учевме беше обична лага . Дури сега разбирам како покрај недостаток на факти лесно може да се започне војна-пишува Славенка Дракулиќ во својата последна книга . А со војната оваа писателка се занимава веќе десет години , и на таа тема објавила пред наградениот уште два романи- Балкан Експерес и како да ме нема.

Најноват книга вели претставува логично продолжение:

„ Многу напишав на темата војна , речиси исклучиво во последните десет години и тогаш си поставив едно прашање кое не интересираше сите нас „ Кои се впрочем луѓето кои издаваа наредби за злосторствата или пак самите ги извршуваа. Нормално е човек да се праша кои се тие луѓе , дали се тоа нормални луѓе , дали се тоа монструми , дали воопшто се човечки битија“

Додека ја пишувала книгата Дракулиќ минала 5 месеци во Хаг , каде што ги следела воените злосторства на подрачјето на поранешна Југославија :

„ Во книгата не навлегував премногу во историските околности бидејќи други веќе за тоа напишаа и подобро од мене . Таа книга нема ниту некој политички аспект , туку се задржав токму на конкретни личности . Тоа се портрети на лицата.

Тоа е љубопитност која не ме мачеше само мене , туку го мачи и секој човек. Едноставно се прашуваш – ако тие навистина се луѓе , тоагаш се наметнува наредното прашање – Дали јас како обичен човек . во одредена ситуација би можел да го направам истотот“

Славенка Дракулиќ инаку е еден од најреномираните хрватски писатели во светот. Родена е 1949 во Риека , завршила социологија и компаративна книжевност во Загреб а денес живее меѓу Стокхолм , Виена , Загреб и Истра . Таа е во брак со шведскиот новинар и книжевник Рихард Шварц .

Таа е постојано присутна на хрватската книжевна сцена иако долги години не минува долго време во Хрватска.