1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Свечености во „престолнините на културата“ Ставангер и Ливерпул

*

Норвешкиот крајбрежен град Ставангер денеска се претставува како европска културна престолнина за 2008-ма година. На свеченостите присуствува и кралот Харалд петти. Во градот се планирани повеќе од 120 културни проекти со претежно неафирмирани уметници. Ставангер главно става регионален акцент, за разлика од втората годинешна европска престолнина на културата, англискиот пристанишен град Ливерпул. Во градот на Битлси се одржа шоу во присуство на 50 илјади луѓе. Ливерпул годинава планира преку 300 културни манифестации.