Речиси половина од Македонците имаат Фејсбук-профил | Панорама | DW | 27.09.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Речиси половина од Македонците имаат Фејсбук-профил

Во Македонија интернет користат околу 1.100.000 луѓе или 51 проценти од населението, а 878.300 се приклучени на социјалната мрежа „Фејсбук“.

default

Податоците на специјализираниот статистички веб-сајт „Интернет ворлд стат“ покажуваат дека од земјите во регионот повеќе од Македонците интернет користат Словенците (64,9%) и Србите (56,2%), а помалку граѓаните на Хрватска (50,1%), Бугарија (47,9%), Грција (46,2%), Црна Гора (45,9%), Албанија (43,4%), БиХ (31,2%) и Косово (20,7%)..

Во Европа интернет користат 476 милиони луѓе, а „Фејсбук“ 209 милиони. Глобалната онлајн мрежа најмногу ја користат жителите на Исланд, Монако и Норвешка - околу 97 отсто.

Според „Интернет ворлд стат“, во светот има 2,1 милијарди интернет корисници или 30,2 проценти од вкупната светска популација.

Автор: ЖА/миа

Редактор: Е.М.Фиданоска