1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Претстои жестока кампања

Македонските политички аналитичари прогнозираат дека името и евроинтеграциите ќе бидат доминантни теми во изборната кампања за предвремените парламентарни избори.

default

ЕУ и НАТО ја форсираат Македонија да го реши спорот со Грција и да добие покана за членство во алијансата. Доколку бидат исполнети и осумте задачи од Брисел, ЕУ до крајот на годината на земјата би можела да и‘ даде датум за почеток на преговори за влез.

Интелектуалците во Македонија одамна не биле толку гласни, а особено историчарите. Кампањата ќе биде жестока, зентрална тема во меѓупартиските пресметки веројатно ќе биде името и спорот со Грција.