Преговорите Грција-Тројка заглавени | Економија | DW | 21.09.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Преговорите Грција-Тројка заглавени

Се одлага постигнувањето согласност меѓу Грција и претставниците на ЕЦБ, ЕУ и ММФ, и покрај благо позитивните најави во изминатите денови дека ставовите се приближуваат. Денот Д е наредната недела?

Групата експерти на таканаречената Тројка ги отфрлила дел од предлозите на грчката влада за мерките за штедење, изјави претставник на владата во Атина. Можно е инспекторите утре (22.09) да си заминат од Грција без да биде постигната согласност и да се вратат наредната недела.

Најголем проблем при преговорите се разликите во мислењата околу реформите на преобемниот јавен сектор.  Исто така, несогласувања има и во редовите на грчката коалиција околу тоа како точно да се спроведе програмата за штедење тешка 11,5 милијарди евра.

Владата на Андонис Самарас со денови води преговори со експертите на Тројката околу конкретните мерки со кои треба да се постигне заштеда на 11,5 милијарди евра. Согласноста околу мерките е предуслов за земјата да може да ја добие итно неопходната помош од 31 милиајрда евра.