Пораст на инфлацијата во Германија | Економија | DW | 17.01.2006
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Пораст на инфлацијата во Германија

Силно зголемување на инфлацијата во Германија во 2005 година - таа сега е на највисоко ниво во последните 4 години.

default

Зголемувањето на инфлацијата е проследено и со зголемување на потрошувачките цени за два проценти годишно. Сојузниот завод за статистика соопшти дека покрај зголемувањето на цените на енергијата, кои се најмногу одговорни за зголемување на инфлацијата, врз нејзе влијаеле и зголемувањето на данокот на тутун и данокот на возила.