Пораст на германското стопанство | Економија | DW | 12.05.2005
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Пораст на германското стопанство

Ниту најголемите оптимисти не можеa да го предвидат ова: германското стопанство со неочекуван пораст во првиот квартал од годинава:

Секако не може да се зборува за сензација, но за позитивно изненадување во секој случај: германското стопанство, благодарение пред се на силниот пораст на извозот од почетокот на годинава е двојно посилно од очекуваното. Во првиот квартал бруто-националниот производ порасна за 1 насто во однос на истиот квартал лани, соопшти Сојузниот завод за статистика. Статистичарите велат:„Економскиот пораст во првиот квартал на оваа, во споредба со ланскиот, доминантно го носи извозот„. Додека извозот расте, увозот е намален. Вкупната домашна побарувачка назадува. Инаку, експертите сметаа на пораст од само 0,5, а и најоптимистичките прогнози сметаа на пораст од 0,7 насто.