Поправка на жичница на огромна висина | Панорама | DW | 30.11.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Поправка на жичница на огромна висина

Еднаш годишно жичницата крај Руполдинг во баварските Алпи, од која застанува здивот, мора технички да биде проверена. Овојпат ќе се менуваат 1650 метри од сајлата на која се движат гондолите.

Тоа е работа меѓу небото и земјата. Затоа пристигнаа експерти од Јужен Тирол. Тие со сајла се заврзаа за гондолата за да ги осигураат таканаречените „мостови со сајли“ на планинската падина. Затоа Кристијан Нидеркофер најпрво се спушта надолу кон ридот.

„Проценувам дека има околу 30 метри на кои треба да се постават сајли. Долу правиме рамна површина, започнуваме со тркалање и ги закачуваме. Така осигуруваме дека се’ е стабилно, кога сајлата ќе дојде одозгора“, објаснува Кристијан Ниедеркофер, монтер на сајли за жичница.

Totalausfall von Seilbahn am Brauneck

Поправките ќе завршат пред Божиќ

Потоа гондолата ги носи луѓето и материјалот нагоре кон место за поддршка на жичницата. Техничарите го проверуваат местото на коешто подоцна ќе ја заменат изабената сајла.

Тоа беше се’ за денеска. Дел од алатите се оставаат на местото на кое се работи, бидејќи таму горе ништо не може да биде украдено. За многумина таквото работно место е чист адреналин, а за експертите е рутина.

„Го работам ова со задоволство“, вели Кристијан Нидеркофер.

200.000 евра чини одржувањето на жичарницата. Таа на 25 декември повторно ќе биде ставена во погон. Тогаш гондолите ќе ги донесат првите гости, кои сакаат да го минат Божиќ на врвовите на Алпите.