Партиската книшка - виза за напредување | Македонија | DW | 25.08.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Партиската книшка - виза за напредување

Експертите предупредуваат - Македонија е загрозена од партизацијата, која директно ги подрива демократските процеси во земјата и ги уназадува правата и слободите на граѓаните. Партиската книшка ја определува иднината.

default

Партизација на земјата, опасност за демократијата

Во периодот на својата оддолжена транзиција, Македонија се соочува со една негативна социо – политичка појава. Неа експертската јавност и аналитичарите ја сметаат како најдиректна причина за загрозување на демократските процеси во земјата и за уназадување на правата и слободите на граѓаните. Се работи за партизацијата, односно директните и индиректните влијанија на елитите од големите етаблирани партии и од македонскиот и од албанскиот политички блок врз судството, администрацијата, обвинителството и другите сфери во општеството. Некои експерти ја сметаат приватизацијата дури и како перфиден облик на корупција, кој му нанесува големи штети на севкупното економско и демократско битие на земјата, претставувајќи ја во неповолна светлина во очите на меѓународната заедница.