Падна владата на Федерацијата БиХ | Свет | DW | 13.02.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Падна владата на Федерацијата БиХ

На вонредна седница на Претставничкиот дом на парламентот на Федерацијата Босна и Херцеговина, владата на Федерацијата БиХ не доби доверба од пратениците.

default

Сараево

Иницијативата за изгласување недоверба на владата на Федерацијата БиХ ја покренаа Социјалдемократската партија на БиХ на премиерот на Федерацијата, Нермин Никшиќ, Сојузот за подобра иднина, Хрватската демократска заедница на БиХ и ХДЗ 1990.

Тие бараа гласање тврдејќи дека владата на Федерацијата БиХ „не го одразува актуелното мнозинство во парламентот“.

Нермин Никшиќ изјави дека моменталниот состав на владата што ја предводи тој не одговара на составот на парламентарно мнозинство во парламентот на Федерацијата БиХ, па владата нема капацитет за носење важни одлуки. Никшиќ изрази очекување дека претседателот на федерацијата БиХ Живко Будимир ќе постапи според заклучокот на Претставничкиот дом на парламентот на Федерацијата БиХ и дека што поскоро ќе покрене процедура за именување нова влада.