1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Опозицијата убедлив победник на изборите во Тајван

*

На парламентарните избори во Тајван победија опозиционите националисти. Партијата Куоминтанг, која се залага за помирување со Кина, ќе има апсолутно мнозинство во парламентот. Парламентарните избори беа и тест за претседателските што ќе се одржат на 22-ри март. Актуелниот претседател Чен Шуи Биен е изложен на критика поради курсот на разграничување од Кина. Раководството во Пекинг го смета де факто независниот Тајван за дел од својата територија.