Нобеловата за физика за експертиментите со графен | Свет | DW | 05.10.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Нобеловата за физика за експертиментите со графен

Научниците со руско потекло Андре Гејм и Константин Новоселов се добитници на годинешната Нобелова награда за физика, за револуционерните експерименти со една форма на јаглен, соопшти Шведската кралска академија

default

Лауреатите Андре Гејм и Константин Новоселов

Гејм и Новоселов се наградени поради „револуционерните експерименти со дводимензионалната материја наречена графен, која претставува тенок слој со ширина на еден атом, а се очекува дека ќе има големо значење во модерната електроника.

Експертиментите со графен би можеле да доведат до развој на нови материјали и производство на иновативна електроника, се наведува во соопштението на академијата.

„Имајќи во предвид дека е практично проѕирен и е добар проводник, графенот е погоден за производство на проѕирни екрани чувствителни на допир, светлечки паноа, а можеби и на соларни келии“, се додава во соопштението.

51-годишниот Гејм е холандски државјанин, а 36-годишниот Новоселов има и британско и руско државјанство. Двајцата се родени во Русија каде и започнале да се занимаваат со физика, а во моментов работат на Универзитетот во Манчестер, во Велика Британија.

Иако графенот е со дебелина колку еден атом, се проценува дека материјата е сто пати посилна од челикот. Новиот материјал, кој се смета за најтенок и најсилен досега откриен, далеку ги надминува сите други познати проводници на топлина. Освен што е употреблив во производството на модерните електронски апарати, се проценува дека графенот во иднина ќе најде место и во производството на сателити, авиони и автомобили, а ќе ги подобри и истражувањата во квантната физика.

Aвтор:БГ/ЖА/афп

Редактор: Симе Недевски