Невработеноста во Европа стагнира на рекодно ниво | Економија | DW | 30.08.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Невработеноста во Европа стагнира на рекодно ниво

Добрата вест е: Невработеноста во Европа не порасна. Лошата вест гласи: Таа и натаму е на рекордно ниво. Најмногу погодени се Грција и Шпанија.

Квотата на невработеност во еврозоната во јули стагнираше на рекордни 12,1 проценти. Во 17-те земји на еврото изминатиот месец повеќе од 19,2 милиони луѓе беа без работа, соопшти Евростат во Луксембург.

Тоа се еден милион повеќе од пред една година. Квотата на невработеност во монетарната унија со месеци се наоѓа на рекордно ниво. Од април годинава се стабилизираше на 12,1 процент.

Најтешко погодени и натаму се јужноевропските кризни држави Грција и Шпанија, каде според последните расположливи податоци без работа биле 27,6 односно 26,3 проценти. Двете земји исто така се најмногу погодени од невработеност меѓу младите. Во Грција речиси 63 проценти од младите под 25 години немаат работа, во Шпанија 56 проценти. На трето место е „новајлијата“ во ЕУ, Хрватска со 55 проценти. Во сите 28 ЕУ земји повеќе од 5,5 милиони луѓе под 25 години се без работа.

Германија со 5,3 проценти спаѓа во земјите со најниска квота на невработеност. Според Сојузната агенција за вработување меѓутоа квотата на невработеност во Германија изнесува 6,8 проценти. Податоците не се совпаѓаат бидејќи се користат различни методи на пресметување на невработеноста. Во Германија имено луѓето кои имаат кусо работно време (пократко од 15 часа неделно) исто така се сметаат за невработени.