1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Мојата ветена земја - Македонија

Мајкл Серафинов, научник, публицист и писател – редок случај на асимилиран Американец, кој се македонизирал, враќајќи им се на корените на своите претци. Тој веќе 30 години неуморно дејствува како лобист за Македонија.

default

„Македонија, таа сиромашна, хаотична, но, секогаш убава земја на дедо ми, претставува за мене еден вид напојување и мојата восхит кон неа е нешто што трае и што ми е секогаш вистинско, дури иако таа е само повремено мојата балканска ветена земја“, напиша вдахновено Мајкл Серафинов, антрополог и македонист, роден пред 64 години во Детроит, во Соединетите Американски Држави, како второ поколение на неговиот дедо, кој емигрирал од тетовското село Непроштено во 1911 година преку океанот.

Родителите на Мајкл се родени Американци. По таткова линија тој има македонско и романско потекло. По мајчина линија потекнува од првите англиски доселеници во Нова Англија, како и од швајцарско– германски доселеници со мало потекло од едно американско индијанско племе. Татко му и неговите чичковци и тетки дома го зборувале романскиот јазик – јазикот на нивната мајка, односно, на бабата на Мајкл.

Во семејната „јазична и етничка мешаница“ – најсилен „македонскиот ген“

Mazedonien Sprachwissenschaftler Michael Seraphinoff

Мајкл Серафинов

Во ваквата јазична и етничка мешаница Македонија допрела најсилно до свеста и душата на Серафинов. Доживотно оддаден кон јазикот и татковината на деда му Младен, тој докторираше пред 17 години на катедрата за славистика на Универзитетот „Вашингтон“ во градот Сиетл на тема „Македонската преродба во 19-тиот век - животот и делата на македонскиот просветител и народен учител од Тетовско Кирил Пејчиновиќ“.

Комисијата за рецензирање на докторската дисертација на Мајкл Серафинов од Катедрата за славјански јазици и литератури на универзитетот „Вашингтон“ напиша во својот извештај во 1993 година: „Оваа студија е придонес кон разбирањето на македонското наследство и на фактот дека јазичниот идентитет на Македонците и нивното создавање различна културална реалност во центарот на Балканскиот полуостров не се само историски прашања, како што укажуваат писателите, туку дека се тоа теми, кои што одекнуваат се уште и денес низ просторот ...“

Дојче веле го праша Серафинов: кој е мотивот за неговиот македонистички ангажман во Америка и во целокупниот англофонски простор во светот? Тој одговара: „Главниот мотив за мојот македонистички ангажман во Америка е промовирањето и афирмацијата на убавините на македонската култура: јазикот, музиката, ората, песните, литературата и друго. Мојата ’лајф стори’ е показ дека и оној Македонец, кој ќе се претвори во ’типичен’ асимилиран Американец, може да се врати онаму каде што му се корените, дека може да си го најде патот кон својот загубен дедовски крај.“

На наредната страница прочитајте за тридецениската научна работа на Серафинов како лобист за македонскиот јазик и култура