Миење на гревовите во Ганг | Свет | DW | 10.02.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Миење на гревовите во Ганг

Повеќе од 30 милиони луѓе денеска (10.02) се собраа на „миење на гревовите“ во реката Ганг. Секои 12 години Хиндусите од цел свет се собираат во близина на градот Алахабад. Тогаш е врвот на празнувањето на Кумб Мела.

default

I

Верниците сакаат во северниот дел на Индија да ги измијат гревовите со капење во реката Ганг. Ова е најважниот ден од 55-дневното празнување. Годината има забележано рекорден број верници на Ганг - 34 милиони. На минатото празнување имаше 27 милиони верници.

Празникот на Хиндусите се одбележува на сливот на реките Ганг, Јамуна и Сарасвати (течение кое постои само во митологијата). Точните параметри се определуваат од страна на астролози, врз основа на позициите на Сонцето, Месечината и Јупитер. Организаторите годинава очекуваат до крајот на празнувањето, на 10 март, да се соберат околу 100 милиони луѓе.

„Досега се‘ тече мирно и во ред“, вели портпаролот Ашок Шарма. Во текот на изминатите децнии постоано доаѓаше до масовна паника, со мртви. Овојпат, за се‘ да виде во ред, се ангажирани десетици илјади полицајци и доброволци.