„Малев“ банкротираше | Економија | DW | 03.02.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

„Малев“ банкротираше

Унгарскиот национален авиопревозник „Малев“ денеска (03.02) ги запре сите летови и прогласи инсолвентност.

Компанијата не можеше да си ги плати долговите, откако Европската Комисија и‘ забрани на државата да ги сервисира долговите на „Малев“ и му наложи на авиопревозникот да ја врати државната помош во износ од 130 милиони евра добиена во периодот од 2007 до 2010 година. Како последица на одлуката загрозени се повеќе од 10 илјади работни места, а илјадници патници во Будимпешта и други градови денеска останаа заглавени на аеродромите.

ЕУ инсистира „Малев“ да им ги врати парите од продадените билети на патниците кои веќе не можат да патуваат со компанијата, и покрај тоа што таа банкротираше.

Автор: БГ/афп/дпа

Редактор: Е.М.Фиданоска