Македонија и Бугарија заеднички по европски пари | Македонија | DW | 19.02.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Македонија и Бугарија заеднички по европски пари

Шефовите на македонската и бугарската дипломатија бараат поддршка од ЕК за заедничките инфраструктурни проекти.

Бугарија и Македонија ќе ги интензивираат напорите за промовирање на добрососедските односи и соработка, вклучително и преку проекти и иницијативи кои би можеле да имаат практична вредност не само за двете земји, туку и за целиот регион. Ова се наведува во заедничкото писмо на министрите за надворешни работи на двете земји, Кристијан Вигенин и Никола Попоски до еврокомесарот за проширување Штефан Филе и комесарот за регионална политика Јоханес Хан.

„Двете страни високо ги ценат можностите кои ги дава ЕК за зајакнување на партнерството преку програмите за територијална соработка, насочени кон посилен и одржлив економски и социјален развој на регионите, на тој начин стимулирајќи го нивниот потенцијал“, се наведува во писмото.

Министрите за надворешни работи ја потврдуваат подготвеноста на Република Бугарија и Република Македонија да ги прошират контактите меѓу надлежните институции за да обезбедат подобра координација и спроведување на заедничките проекти во области како што се инфраструктурата, економијата и подобрување на севкупното поврзување на регионот.

„Сметаме дека треба да биде дадено приоритетно значење на постоечките проекти, кои се насочени кон развој на патната и железничка инфраструктура, со посебно внимание на Коридорот 8 (исток-запад)“, посочуваат Вигенин и Попоски, нагласувајќи дека доделувањето на поголема финансиска помош за завршување на овие проекти е од клучно значење.