Лекција 24 – Весникот: ″Хамбургер цајтунг″ | Radio D Teil 1 | DW | 02.05.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Radio D Teil 1

Лекција 24 – Весникот: "Хамбургер цајтунг"

Утката Ојлалија ги наведува урединиците на вистинската трага. Тие откриваат дека колегите од весникот „Хамбургер цајтунг“ ги имаат замешано прстите во оваа игра.

Лажната приказна на весникот „Хамбургер цајтунг“ излегува на виделина

Лажната приказна на весникот „Хамбургер цајтунг“ излегува на виделина

Паула, Филип и Ојлалија откриваат дека весникот „Хамбургер цајтунг“ ја измислил приказната со наводната ајкула за да го зголеми тиражот. Подоцна меѓу Филип и Паула избива караница околу користењето на еден збор. Поканата на Филип, заедно со Паула да го посетат пристаништето Вилком-Хефт, треба да ја смири неговата пријателка.

Доколу Филип внимаваше на изборот на зборови, Паула немаше да се налути. Нијансите понекогаш се важни и кај префиксите на глаголите. Некои префикси го одредуваат значењето на глаголот. Исто така треба да се внимава на одделувањето на префиксот од глаголот кај одредените форми.

Аудио и видео прилози на оваа тема

Симнувања