Канзуров: Не се лутам никому, но не можам да заборавам | Македонија | DW | 16.07.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Канзуров: Не се лутам никому, но не можам да заборавам

Ѓорѓи Канзуров има речиси 70 години. Тој е еден од илјадниците прогонети Македонци од Егејскиот дел за време на граѓанската војна во Грција. За Дојче Веле ја раскажува својата бегалска приказна.

default

Децата бегалци имаат големи очекувања од преговорите во грчко македонскиот спор со името

Имал само осум години кога селото во кое се родил било завземено и запалено од грчката војска. Патот го однел до прифатен центар во Прага. Подцна доаѓа во Македонија, бидејќи не му било дозволено да се врати во родниот крај. Прват се вратил во родното село како средовечен човек. Не ги крие емоциите кога зборува за тој настан.