Интелектуалците се јавуваат за збор | Македонија | DW | 07.05.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Интелектуалците се јавуваат за збор

Во Скопје беше одржана трибина на група интелектуалци под наслов Платформа. Најавениот референдум за името е отсуство на храброст спорот легитимно да го реши новоизбраната власт, истакнаа учесниците

default

Накаде се движи Македонија

Можниот референдум за името е само доказ за неподготвеноста да се пронајде компромис од страна на македонските власти. Со него Македонија ќе ги пропушти роковите за ЕУ и НАТО и државата се води во изолација. Овие две тези беа доминантни кај иницијаторот, професор Љубомир Фрчкоски и учесниците на трибината, група на екс и актуелни политичари, новинари и експерти. Во дискусијата беа изнесени и следните ставови:

Македонија не ќе може да издржи со политиката на патриотизам, тоа ја води државата во изолција, а тоа најмногу ќе се одрази врз бизнисот и атмосферата за политичките и економски реформи.

Македонскиот референдум за името наликува на српскиот за Косово и со него може да се создадат дополнителни етнички проблеми.

Оваа трибина беше вовед во серија дебати што ќе се одржат во следниот период во Македонија.