ЗНМ: Законот за медиуми да стапи во сила по приемот во ЕУ | Македонија | DW | 20.08.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

ЗНМ: Законот за медиуми да стапи во сила по приемот во ЕУ

Здружението на новинари на Македонија достави само еден амандман за Законот за медиуми со кој бара неговата примена да се одложи до денот кога Македонија ќе и‘ пристапи на Европската унија.

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) достави амандмани до Собранието за Законот за медиуми и за Законот за аудиовизуелни медиумски услуги.

За Законот за медиуми ЗНМ достави само еден амандман со кој бара примената на овој закон да се одложи до денот кога Македонија ќе стане членка на ЕУ.

„Со прифаќањето на овој амандман, пратениците ќе ги одбегнат и штетите по евроинтеграцијата на Македонија затоа што овој закон не го бара Европската унија, туку исклучиво само владата. Пратениците имаат идеална шанса пред македонската јавност да ги решат сите дилеми кај сите нас дека донесувањето на овој закон нема за цел да ја ограничи слободата на изразувањето и слободата на медиумите. Владата тврди дека овој закон е според европските стандарди. Ако е така, тогаш ние немаме ништо против законот да се примени кога ќе станеме членка на ЕУ. Ако било која власт низ пристапните преговори ја убеди Европската комисија дека во земјата се почитува слободата на изразувањето и слободата на медиумите, тогаш нема да стравуваме дека примената на овој закон ќе може да се злоупотреби за замолчување на критичките гласови во медиумите“, велат од ЗНМ.

За законот за аудиовизуелни медиумски услуги ЗНМ достави неколку амандмани со кои се спречува политичко влијание при изборот на членовите на Програмскиот совет на МРТ и се обезбедува одржливо финансирање за јавниот сервис.

Останатите амандмани се однесуваат на Агенцијата за медиуми, со кои ЗНМ има цел да ја зајакне институционалната независност на регулаторното тело и се обезбедува транспарентност во неговата работа. Двата закони се на дневен ред на седницата на Комисијата за транспорт, врски и екологија во второ читање.

Поврзана содржина