Зелено светло за данокот на финансиски трансакции | Економија | DW | 22.01.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Зелено светло за данокот на финансиски трансакции

Патот за воведување на данокот за финансиски трансакции е отворен- министрите за финансии од земјите на ЕУ дадоа зелено светло. Но, ќе го воведат помалку од половината од ЕУ-членките. Кочат Велика Британија и Шведска.

Единаесет земји од еврозоната денеска од остантите европски партнери добија зелено светло за воведување на контроверзниот данок на финансиски трансакции.

Данокот на брезите ќе го воведат меѓу другите Германија и Франција.

Велика Британија остро се спротивстави на усвојувањето на ваквата иницијатива, но не застана на патот на воведувањето на ДФТ, што првично го предложија Франција и Германија, на кој потоа им се приклучија и Австрија, Белгија, Грција, Португалија и Словенија, а по нив и Италија, Шпанија, Словачка и Естонија.

Европската комисија предложи да се воведе данок од 0,1 отсто на трговијата со акции, а трговијата со финансиските деривати да се оданочува со 0,01 отсто.

Европската комисија проценува дека данокот на финансиски трансакции во ЕУ годишно би донесол околу 57 милијарди евра.