Елфриде Јелинек | Панорама | DW | 07.10.2004
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Елфриде Јелинек

Австриската писателка на романи и драми Елфриде Јелинек е доботник на годинашанава Нобелова награда за литература. Ова денеска го соопшти шведската академија во Стокхолм.

Елфриде Јелинек-Нобелова награда за литература за 2004

Елфриде Јелинек-Нобелова награда за литература за 2004

Нејзиниот живот и работа ги одбележуваат провокации и отпор. Јелинек наградата ја доби поради “музикалната река од гласови и противгласови во нејзините дела“ се вели во образложението.

Сексуалноста и насилството се постојани теми во трудовите на Јелинек, а во центарот на нејзините романи и драмски дела се моќта и владеењето во односите меѓу мажот и жената:

“Сексуално мажите им се испорачани на жените на неверојатен начин. Цената за тоа е што тие во војни масовно ги силуваат. Верувам дека за тоа жените често имаат методи што преку одбивање ги доведуваат мажите до лудило“.

“Феминистка“ и “комунистка“ се печатите што ги носи Јелинек во Австрија. Таа важи за непријатна и спорна. Нејзиниот однос со татковината е тежок и со обострана љубовна омраза. А, зошто е спорна:

“Сметам дека е скандалозно некој да биде критикуван зашто ги опишал работите какви што биле, а не оној што ги направил“. Стана славна со романите “Задоволство“ и “Клавиристка“, а драмите како “Бодежи, стап и прачка“ и го отворија патот кон големо признание на просторот на германското говорно подрачје. Смета дека нејзините идеали – комунизмот и феминизмот се мртви. Нејзино убедување, преку стекнатите искуства, е дека преку уметноста не може ништо да се постигне. Но, сепак ќе продолжи да го користи зборот.