Европа да им ја врати довербата на младите | Европа | DW | 28.05.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европа

Европа да им ја врати довербата на младите

Во Париз се одржа француско-германски самит посветен на проблемот на невработеноста кај младите во Европа. Заклучокот е јасен-на младите им треба работа. Што сега? Крајно време за практична политика, коментира Уте Шефер.

Англичаните велат обично „Њу дил“, што би значело - наново мешање на картите. Но, овој поим во САД уште од 1930-те години е синоним за успешна економска и социјална реформа. Во тоа време американскиот претседател Франклин Рузвелт го спровел Њи дил како одговор на економската криза, со голем успех: извршените реформи ја смириле бедата и и‘ дале нова храброст на од несигурност погодената генерација. САД тогаш, и покрај економската криза, за разлика од Германија, останаа на патот на демократијата.

Изгубена генерација

Денес се случува нешто слично, зашто во ЕУ секој четврт под 25 години е без работа и место за образование. Во Грција и во Шпанија, дури секој втор. Финансиската и економската криза произведоа млада обесхрабрена генерација. Зашто, онаму каде се штеди, има помалку образование, помалку работа, помала потрошувачка, се затвораат работни места.

Овие млади и самите нешто придонесле, тие се добро образувани, а остануваат без перспектива - една загубена генерација која веќе нема доверба во социјалниот и политичкиот систем под покривот на Европа. Систем, кој всушност треба да ги заштити овие млади од изолираност и сиромаштија. „Европа“ за многу млади луѓе е разочарување, проиграна е нејзината веродостојност. Со тоа виси во простор прашањето: дали европскиот модел, кој е базиран на основните вредности праведност и слобода, воопшто може да се оствари во иднина. Добра причина за брза акција, а не само за формулирање на намерите.

Deutsche Welle Chefredakteurin Ute Schaeffer altes Format

Уте Шефер

На испит е веродостојноста на Европа

На самитот за вработувањето во Париз сите беа единствени: на младината во Европа и‘ треба работа, и тоа што поскоро. „Њу дил за Европа“ треба да го донесе токму тоа. Но, сега е важно овој Њу дил да стигне до младите.

Најновите немири во досегашната примерна социјална држава Шведска покажуваат: онаму каде владеат изолираност и сиромаштија, каде не постои никаква перспектива, таму се заканува само насилство. Зашто, демократијата ја губи почвата, што покажува и излезноста на изборите во новите земји членки на ЕУ. Тогаш јакнат популистичките и радикалните идеи и нивните приврзеници, доволен е само еден поглед кон Унгарија.

Ако во Европа станува изгубена една цела генерација, во прашање се доведува и европската идеја, заснована врз основните вредности за правда и слобода. А таа поаѓа од идејата дека насекаде во Европа постојат споредбено исти и добри перспективи за живот и работа. Дека Европа нема да се распадне на различни зони на развој, како во моментов.

Дотолку наоѓање решение за ова прашање не е егзистенцијално важно само за засегнатите млади луѓе, туку и за Европа. Важно е враќање на веродостојноста и придобивање за европската идеја во иднина. Кратко-конечно нешто да се преземе!

Поени во изборна борба

Самитот во Париз (28.05) произведе најави за намери. Сепак, тие беа изговорени во еден глас и на високо политичко рамниште. Така, на самитот учествуваа германскиот министер за финансии Волфганг Шојбле и неговиот француски колега Пјер Московиси. Од досегашните 6 милијарди евра, кои ЕУ ги планира за вработување до 2020 година, треба да станат 60 милијарди евра. Франција и Германија настапија како тандем, што е реткост. Но, сега постои добра причина, зашто кон темата досега се приоѓаше само полека и со половина срце, иако во секоја од земјите одделно тоа е популарна тема. Француските социјалисти темата „труд“ радо ја присвојуваат, а во Греманија таа треба да донесе поени пред претстојните парламентарни зибори.