1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Грузија бара вклучување на ОН во спорот со Русија

*

Во спорот со Русија, Грузија побра вклучување на Советот за безбедност на ОН. Грузискиот амбасадор во ОН, врачи писмено барање за оддржување вондредна седница на Највисокото тело на оваа тема. ОН мора најжестоко да го осудата нападот врз суверена држава бара владата во Тбилиси. Сеуште не е утврдено потеклото на ракетата која во понеделникот падна на територија на одметнатата грузиска република Јужна Осетија. Грузија и префрлува на Русија дека е одговорна, Кремељ оспопрува каква и да е поврзаност со случајот. Во првичниот извештај на меѓународните набљудувачи се вели дека не може јасно да се идентификуваат ниту ракетата ниту авионот.