Годишна конференција на ММФ и Светска банка | Економија | DW | 19.09.2006
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Годишна конференција на ММФ и Светска банка

ММФ и Светската банка ги повикаа светските лидери на повторно воспоставување на преговорите за трговска либерализација.

default

Претседателот на светската банка Пол Волфовиц на отварањето на годишниот состанок на двете финансиски институции ги повика САД да ги укинат аграрните субвенции. Сличен повике е упатен и до ЕУ од која се бара да ги отстрани пазарните бариери. Германскиот министер за економија Пер Штајнбрик се изјасни за поголемо европско влијание во рамки на ММФ. Меѓународната финансииска институција о поддржа акциониот план кој предвидува поголемо влијание на земјите во развој Кина, Мексико, Јужна Кореjа и Турција.