Гигантска моќ на рејтинг агенциите | Економија | DW | 13.07.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Гигантска моќ на рејтинг агенциите

И покрај грешките што ги направија за време на кризата во САД, рејтинг агенциите денес се помоќни од кога и да е порано. Критичарите ги обвинуваат агенциите за заострување на кризата и бараат намалување на нивната моќ.

Критичарите фрлаат со „дрвја и камења“ по рејтинг агенциите

Критичарите фрлаат со „дрвја и камења“ по рејтинг агенциите

Европските политичари немаат добро мислење за меѓународните рејтинг агенции. Секогаш кога тие имаат некоја радосна вест, агенциите испраќаат заплашувачка порака. Пример: на средината на јуни германската канцеларка Ангела Меркел и францускиот претседател Никола Саркози изјавија дека приватните инвеститори не треба да бидат принудени да се жртвуваат за спас на Грција, но тие можат да учествуваат добороволно во помошта за таа земја. Германско-француската порака до пазарите гласеше: се‘ ќе биде добро, не плашете се! Подоцна, уште во текот на истиот ден, рејтинг агенцијата Мудис на Италија и‘ се закани дека ќе го намали нејзиниот рејтинг. Пораката на агенцијата: кризата се шири, се заканува пожар. Непосредно потоа за збор се јави и рејтинг агенцијата Фич - дури и ако инвеститорите добороволно прифатат продолжување на роковите на грчките државни обврзници, тоа ќе се смета за платежна неспособмност на Грција. Пораката гласи: Грција е банкрот, вака или онака.

Заговор против еврото?

Дел од политичарите во тоа „намирисуваат“ дури и заговор против еврото. Јоахим Пос, заменик шеф на пратеничката група на социјалдемократите во Бундестагот, во едно интервју за ВДР рече:

„Играта на американските рејтинг агенции мора да се следи со чувство на голема непријатност. Таму има и сили кои отсекогаш биле против тоа на Европејците да им успее големиот проект за заедничка европска валута.“

Агенциите тврдат дека се независни коментатори на фрактите што се презентираат

Агенциите тврдат дека се независни коментатори на фрактите што се презентираат

Се разбира, рејтинг агенциите на тоа гледаат поинаку и се презентираат радо како трезвен глас на разум. Торстен Хинрихс, шеф на Стандард и Пурс во Германија, вели:

„Вредноста на една рејтинг агенција и бизнис-моделот на една рејтинг агенција се базираат речиси исклучиво врз довербата на инвеститорите. Ние сме независни коментатори на фактите кои се презентираат. Рејтингот ја изразува способноста на еден должник да одговори на своите обврски целосно и навремено. Ако веројатноста дека ќе се плати навреме и целосно е доведена под сомневање, или како во случајот на Грција - под големо сомневање, тогаш рејтинг агенцијата мора да реагира со намалување на рејтингот.“

Би променила ли нешто европска рејтинг агенција?

Хинрихс самиот кажува - се работи за оценка на веројатноста. Затоа рејтинзите не се егзактна наука, туку повеќе наликуваат на прогноза на времето. При банкротот на американскиот енергетски концерн Енрон, агенциите направија погрешна проценка, а во американската криза на пазарот на недвижности дури погрешно проценија цела низа инвеститорски продукти.

Рејтинзите не се егзактна наука, туку повеќе наликуваат на прогноза на времето

Рејтинзите не се егзактна наука, туку повеќе наликуваат на прогноза на времето

Затоа, постојано се бара основање европска рејтинг агенција, како противтежа на американските агенции. Ако врз ваква една агенција може политички да се влијае, инвеститорите нема да им веруваат на рејтинзите. Ако таа биде независна од политиката, можеби ќе доаѓа до истите оценки како и етаблираните агенции. Така на работите гледа професорот по економија Томас Штраубхар, директор на Хамбуршкиот институт за светска економија, ХББИ:

„Затоа, денес не ни‘ се потребни рејтинг агенции за да утврдиме дека Грција е пред банкрот. И европска рејтинг агенција нема да може да промени нешто на ваквиот очигледен факт, ниту ќе може да го корегира.“

На наредната страница:

Зацементирана позиција

DW.COM