1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Германија: вето за несакан странски капитал

Германија се брани од навлегување странски капитал во стратегиски стопански сектори, ако доаѓа од несакани страни. Стопанството не е воодушевено од намерата политиката да го ограничува влегувањето на странски инвеститори

default

Германската влада создаде правна рамка да може да спречи несакани фирми од странство да купат повеќе од 25 проценти во германски претпријатија од стратегиски сектори. Владата не сака генерално да забрани странско учество од над една четвртина, а можните ограничувања се однесуваат само за инвеститори надвор од ЕУ, Исланд, Лихтенштајн, Швајцарија и Норвешка. Но, владата си задржува право на вето во одредени ситуации.

„Нужно е фактичко и доволно тешко загрозување на основни интереси на општеството. Кај инвестиции во поединечни претпријатија, сметам дека е тоа замисливо само во сосем екстремни исклучоци“, образложи министерот за стопанство Михаел Глос. Тој не дефинира кои се тие фундаментални интереси. Но, се смета дека владата сака да спречи, преку учество во германски претпријатија од енергетиката или телекомуникациите на силни државни фондови од Кина, Русија или арапските држави богати со нафта, тие земји да можат овде да добијат и политичко влијание.

Критики од индустријата, приговори од експерти

Експерти приговараат дека потегот на владата не придонесува за правната сигурност за инвеститорите, а од Здружението на германската индустрија критикуваат: „Странците ни се потребни, тие мора да инвестираат во Германија. Тие веќе создадоа 2 милиона работни места, а ние, германската индустрија, не можеме сами да ги направиме неопходните инвестиции за создавање на натамошни работни места“, вели Јирген Туман, претседател на Здружението на германската индустрија.