1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Во економијата еден плус еден не мора да значи дека се два

Американецот Едмунд Фелпс го доби најугледното признание - Нобеловата награда за економија

Едмунд Фелпс

Едмунд Фелпс

Порано се сметаше дека цена за намалување на невработеноста е пораст на стапката на инфлација. Фелпс утврди дека не постои само меѓузависност на инфлацијата и невработеноста, туку дека инфлацијата зависи и од очекувањата на претпријатијата и на вработените во однос на натамошниот развој кај платите и цените на мало. Политиката денес ги одредува предусловите за идната политика на стабилност.

Сознанијата на 73-годишниот професор на Колумбија-универзитетот во Њујорк можат да се применат и на други процеси, на пример во врска со меѓузависноста на штедењето, инвестирањето и благосостојбата за наредните генерации. Фелпс, чии истражувања потекнуваат од 60-тите и 70-тите години на минатиот век, беше изненаден од решението на Нобеловиот комитет.

Наградата за економија се доделува од 1969-та година и ја востанови Шведската Рајхсбанка во спомен на индустријалецот Алфред Нобел. Како и во другите пет области, и таа е дотирана со околу еден милион евра. Годинава за прв пат по 1999-та добитник е само еден научник-истражувач.