Велика Британија пак „се лизна“ во рецесија | Свет | DW | 25.04.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Велика Британија пак „се лизна“ во рецесија

По изненадувачки слабиот прв квартал во 2012-та британската економија неочекувано повторно се најде во рецесија, прва по мај 2009-та година.

Британската економија се врати во рецесија, откако во првиот квартал оваа година е забележан пад од 0,2 отсто. Враќањето на рецесијата е прогласено затоа што и во претходните три месеци, последните во минатата година, економијата на Велика Британија забележа негативен разултат и пад од 0,3 отсто.

Економските експерти оценуваат дека, сепак, засега нема целосна слика за вистинската состојба на британската економија, затоа што оценката за економскиот пад е определена врз само 40 отсто од потребните информации на државното биро за статистика за нивото на движење на економијата. Проекцијата за падот е правена само врз намалувањето на индустриското производство и на целиот сектор на градежништвото.

Министерството за финансии соопшти дека основната причина за ваквите состојби не е во домашната економија, туку во европските состојби, а пред се во зоната на единствената валута.

Министерот за финансии Џорџ Озборн изјави дека жали за повторениот пад на економијата и во првите три месеци од годинава, но објасни дека продолжената криза во еврозоната го попречува заздравувањето на британската економија, како и можноста за пораст по неколкугодишната стагнација.

„И покрај ваквите резултати, Министерството за финансии и Владата остануваат определени за продолжување на политиката за намалување на внатрешниот долг и буџетскиот дефицит“, изјави министерот Џорџ Озборн.