Вашингтон бара директни разговори меѓу Скопје и Атина | Македонија | DW | 27.07.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Вашингтон бара директни разговори меѓу Скопје и Атина

Американскиот Стејт демартмент отворено ги повика Грција и Македонија да почнат директни разговори за надминување на прашањето за името.

Мајк Хамер, помошник државен секретар, на брифинг за новинарите во Вашингтон изјави дека САД се надеваат дека решение за спорот може да се најде во краток рок.

„Долго време наша позиција е дека ги поздравуваме напорите на ОН и на генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун кој ги повика Македонија и Грција да бараат решение за прашањето за името. Ние се согласуваме со генералниот секретар дека постои потреба одново да се засилат напорите и САД продолжуваат да ги поддрржуват активностите на Метју Нимиц и на ОН прашањето за името да се реши на краток рок. Затоа, силно поттикнуваме да има активен ангажман, директно, меѓу Атина и Скопје, и се надеваме дека може да се постигне решение за спорот за името“, изјави Хамер на прашањето - дали САД ја поддржуваат најавата на генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун дека ќе побара од грчиот премиер Андонис Самарас да ја прифати македонската покана за разговори на високо ниво.