Британец бара загубено биткоин-богатство во депонија | Панорама | DW | 13.02.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Британец бара загубено биткоин-богатство во депонија

До алтернативната валута во почетокот се стигнуваше далеку поедноставно, но сега биткоин доживува вистински процут.Некои од оние, кои на време вложиле во виртуелната валута, во меѓувреме се милионери.Или, можеби не...?!

Џејмс Хаулс е мултимилионер; всушност, зашто неговото богатство лежи во оваа депонија во Велс. Затрупано под шутот.

Не станува збор за злато, а ни за пари, туку за компјутерска матична плоча вредна 5,4 милиони евра, која Хаулс летоска ја фрлил. По грешка.

„Беше страшно кога го забележав тоа, еден вистински ’Ох, Боже‘ момент.“, вели Хаулс.

За да се сфати неговата возбуда, мора да се погледне назад во 2009. година. Тогаш, кратко време по почетокот на финансиската криза, ИТ(ај-ти)-специјалистите ја создадоа алтернативната онлајн валута Биткоин.

За да може да се користи, потребна е шифрирана онлајн сметка. Една биткоин монета се создава со помош на математички алгоритми. Секојпат кога ќе биде создадена нова монета, алгоритмите дополнително се комплицираат.

На почеток биткоини можеше да се генерираат со нормален персонален компјутер. Денес е тоа невозможно и затоа виртуелните пари имаат толкава вредност

Назад на депонијата во Велс. Тука некаде значи се наоѓа онаа матична плоча на која се наоѓаат 7500 биткоини, виртуелни 5,4 милиони евра. Сопственикот се обидува спортски да ја прими загубата: „Строго земено, на вистински немам ништо загубено. Едноставно само ништо не добив“

Меѓутоа можеби тој сепак ќе го најде своето богатство.