Ахмети во дипломатска офанзива за спорот за името | Македонија | DW | 31.07.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Ахмети во дипломатска офанзива за спорот за името

Лидерот на ДУИ Али Ахмети во дипломатска офанзива за конечно решавање на спорот за името, и интеграција на Македонија во Европската унија (ЕУ) и НАТО.

Покрај писмото до поранешниот генерален секретар на НАТО, Џорџ Робертсон, Ахмети писма со слична содржина упатил и до, меѓу другите, Јап де хоп Шефер, Хавиер Солана, Питер Феит, Франсоа Леотар, Бернар Валеро, Џејмс Пердју, Кристофер Хил, Сорен Јесен Петерсен и Даниел Сервер. Ахмети од дипломатите бара да го искористат својот авторитет за конечно решавање на овој спор, најпрво преку итното ставање на ова прашање на дневниот ред на меѓународната заедница, а потоа и за зближување на двете страни за започнување на дијалогот кој ќе води и до компромис.

„На 100-годишнината од трагичните Балкански војни, времето е дојдено за помирување меѓу народите на западен Балкан и интеграција на сите наши држави во НАТО и Европската унија. Република Македонија и Грција мора да постигнат договор сега и да го следат патот на компромисот што скоро го постигнаа и Косово и Србија. Тоа значајно би ги унапредило меѓусоседските односи, но и ќе осигура мир, сигурност и стабилност за целиот регион на западен Балкан“, наведува Ахмети во своето писмо.

Дијалогот и компромисот се најдобрите патишта кон затворање на поглавјата на војни во регионот и отворање можности за соработка и евроатланска интеграција на целиот регион, и истото треба да се направи сега, порачува Ахмети, додавајќи дека авторитетот кои дипломатите го уживаат кај меѓународните институции би можеле да помогнат за да се оствари крајната цел на земјава, а тоа е интеграцијата во НАТО и ЕУ.