1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Ахерн победник на изборите во Ирска

Актуелниот ирски премиер Берти Ахерн ќе го добие и третиот мандат. По пребројување на поголемиот дел од гласовите на парламентарните избори, неговата партија со освоени 42% е најсилната во земјата. Сепак за парламентарно мнозинство ќе и биде потребен коалиционен партнер. Опозиционата Христијанско демократската Унија доби 27% од гласовите. Голем губитник на изборите е досегашниот коалицонен партнер на Ахерн, работничката партија која доби едвај 10%. Премиерот Ахерн најави креирање на нова стабилна влада.