Архитект прави „откачени“ колачи | Панорама | DW | 18.10.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Архитект прави „откачени“ колачи

Капкејкс во најразлични варијации, со солен или сладок вкус и тоа не од рацете на кондитор, туку дело на архитектот Штефан Келс. Зошто еден архитект, наместо да проектира згради, се решил да прави тортички?

default

Парче кари-колбас како колаче - една од многуте невообичаени мини-тортички на Штефан Келс. Идејата доаѓа од САД, Таму малите тортички се викаат капкејкс. Рецептите, за како што самиот ги нарекува тигар-тортичките, архитектот ги смислува сам:

„Отсекогаш радо печев и како архитект сакав да креирам убави работи, со љубов кон деталите. Од една пријателка слушнав дека и таа почнала да пече капкејкс за свадби. Работев долго во Лондон и таму имав видено многу капкејкс слаткарници. Ми се виде интересно и си реков: ’Добро, и сам ќе почнам со тоа.’“

Од горгонѕола-смоква, преку шпаргла-естрагон до кокос-бакнеж. Берлинскиот архитект на тортички на програмата има дури и вегански капкејкс.

„На тигар-тортичките е особено тоа што има мали, различни капкејкс, солени или слатки. Јас, на пример, не јадам слатко, но со задоволство пробувам. Кога ќе изедам голем капкејк ми е премногу, а овде ти се отвора апетит за повеќе. Тука е и сопственикот, кој е млад и шармантен“, вели еден муштерија, а друга жена додава:

„Секој ден има нова креација. Тоа ја прави целата работа интересна.“

26.09.2012 DW Deutschland Heute Cupcakes

Штефан Келс во својата работилница

Пензионерките Хелга Гајевски и Зиглинде Вајс се постојано во потрага по нови продавници.

„Овие тигар-тортички порано не ми беа познати. Затоа си реков: ’Што е ова? Задолжително мора да го пробаш’“, вели Зиглинде.

Во меѓувреме двете дами се постојани муштерии. Но не се одушевени само берлинчани, туку и туристите:

„Оваа продавница е едноставна, дава инспирација. Има нешто со што веднаш можете да се идентификувате. Мојата пријателка рече дека ова би било како за мене. Си помислив: ’Да, би можела да отворам ваква слаткарница во Рурската област.’“

Досега вистински тигар-тортички има само во Берлин. Но којзнае? Можеби Штефан Келс ќе се одлучи да отвори синџир вакви продавници.