Академик Никола Кљусев погребан | Македонија | DW | 18.01.2008
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Академик Никола Кљусев погребан

Во Алејата на великаните на гробиштата Бутел во Скопје погребан е академик Никола Кљусев. Првиот премиер на независна Македонија почина на 80 годишна возраст.

default

Македонија се прости од Никола Кљусев

Почивај во мир, по бунрите твои денови - цитат од еден граѓанин во книгата на жалост. Почесни стражи покрај одарот на 80 годишниот прв премиер на независна Македонија. Покрај неговиот ковчег поминаа народ, амбасадори, држано - владиниот врв. Академикот Никола Кљусев пред 17 години ја потпиша токму во парламентот премиерската заклетва врз стариот Устав, но токму неговата влада го изготви новиот Устав на Р. Македонија. Академик Никола Кљусев ја раководеше првата експертска влада на независна Македонија во 1991/92 година и ги втемели државните институции, ја воведе националната валута - денарот. Пред погребот се оддржа комеморација и во МАНУ, чиј член академик Кљусев беше речиси две децении. Никола Кљусев останува во националната меморија како хроничар, научник, поет политичар.