Автоиндустријата во Словачка и пркоси на кризата | Економија | DW | 16.09.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Автоиндустријата во Словачка и пркоси на кризата

Словачка ја искористи шансата што ѝ се укажа со влегувањето во ЕУ и привлече многу странски инвестиции, посебно во автомобилската бранша. Во оваа земја се произведуваат најмногу автомобили по глава на жител во Европа.

default

Редица пред агенцијата за вработување во Братислава. Бројката на невработени во Словачка се удвои. Особено се погодени работниците во градежништвото. Фрустрацијата расте, што го чувствуваат и службениците во Агенцијата за вработување, како Јан Јурис. „Доаѓаат сѐ повеќе, и се под стрес и агресивни“, вели тој.

Автомобилската индустрија дејствува стабилизирачки. „Фолксваген“ токму вработи нови 1.000 работници во Братислава, во новиот погон за лакирање. Во фабриката се изработуваат моделите „Туарег“, „Ауди Q 7“ и малечкиот „УП“. Во минатата година беа произведени 420 илјади возила.

Без отпуштања

Во моментов пазарот во Европа е во пад, но од овде се извезува во повеќе од 140 држави. „И покрај тоа што во Европа станува потешко, ние имаме други пазари во Кина, САД и Русија, каде што сме успешни“, вели Владимир Махалик, портпарол на „Фолксваген“ Словачка

На францускиот авто-производител „ПСА“ не му оди толку добро. Во оваа фабрика во петоците лентите мируваат - производството е паднато за 20 проценти. Од 3.500-те вработени, сепак сѐ уште никој не е отпуштен - резултат на договорот меѓу раководството и синдикатите.

VW Autofabrik in der Slowakei

„Со 'Пежо' договоривме 35-часовна работна недела, ги замрзнавме платите во следните две години и го воведовме конта на време поминато на работа. Затоа немаше отпуштања, и на тој начин спасивме 850 работни места“, истакнува Емил Махина од Сојузот на синдикати на Словачка.

Зависност од автоиндустријата

„КИА“ е трет по големина авто-производител во Словачка. Корејската фирма тука произведува за Европа и за Русија. Во фабриката во исто време се финализираат седум различни модели. Со таквата разновидност и со нови модели, Корејците се надеваат дека ќе ги задржат своите муштерии. Портпаролот на „КИА“ Јозеф Баце е оптимист: „Минатата година тука произведовме 292 илјади автомобили и претполагаме дека таквиот исход можеме да го повториме и оваа година“.

За економијата на Словачка, странските авто-производители се најважните потпорници. Ниту една друга европска земја не е толку зависна од подемите и падовите на светската автомобилска бранша.