1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

ОН сакаат да испратат набљудувачи во Сирија

ЕМФ/дв/дпа13 април 2012

ОН имаат намера што побрзо да испратат набљудувачи во Сирија кои ќе го надгелдуваат почитувањето на прекинот на огнот.

https://p.dw.com/p/14dGu
ARCHIVBILD: The United Nations Security Council meets as current U.N. Security Council President and British Ambassador to the U.N. Lyall Grant reads a "Presidential statement" agreed to by the Security Council, including Russia and China, on Syria that backs U.N.-Arab League envoy Kofi Annan's bid to end violence that has brought the country to the brink of civil war, at U.N headquarters in New York March 21, 2012. The statement also threatens Syria with "further steps" if it fails to comply with Annan's six-point peace proposal, which calls for a cease-fire, political dialogue between the government and opposition, and full access for aid agencies. REUTERS/Mike Segar (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
UN Sicherheitsrat in New York zu SyrienФотографија: Reuters

Одлука за набљудувачка мисија би можела да биде донесена веќе денеска (13.04) се вели во Њујорк. Во Советот за безбедност, како што се нагласува, нема отпор против испраќање набљудувачи. Специјалниот пратеник на ОН и на Арапската лига Кофи Анан го информираше Советот за безбедност преку видeо-конференција околу почитувањето на прекинот на огнот во Сирија, и нагласи дека Сирија живее во ретки моменти на мир. Сириските активисти соопштија дека во одделните инциденти откако почна прекинот на огнот загинале околу 20 луѓе, додека сириските власти зборуваат за еден убиен офицер.

Ситуацијата во Сирија, според Анан, и натаму е фрагилна, со оглед на тоа што сирискиот претседател Башар ал-Асад не се држи до дел од своите ветувања, како повлекување на трупите од градовите. Прекинот на огнот е дел од мировниот план на Анан, што тој го обелодени во март. Планот предвидува и слободен пристап на хуманитарците и на новинарите во Сирија и претпазлив демократски пресврт во земјата. Русија и Кина, кои досега ги блокираа сите чекори на Советот за безбедност против Сирија, поддржуваат брзо испраќање набљудувачи. Рускиот амбасадор во ОН Виталиј Чуркин изјави: „Брзо мора да се испрати некој за да го набљудува прекинот на огнот“.

Групата набљудувачи би можела да опфаќа околу 20 експерти. Подготовките во ОН, како што се вели, течат веќе со недели, и тимот експертти би можел да тргне за Сирија веднаш откако за тоа ќе има соодветен заклучок од страна на Советот за безбедност.