1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

TEME

Novine u Zakonu o doseljavanju

Njemački je parlament usvojio paket zakonskih mjera s dalekosežnim izmjenama u Zakonu o doseljavanju. Strancima pod «Duldungom» se, primjerice, uz određene uvjete prvi put omogućuje stjecanje prava na trajni boravak.

default

Stranci lakše do prava na boravak

Pravo boravka za dugogodišnje izbjeglice – Stranci s takozvanim «Duldungom», koji u Njemačkoj borave već određeni broj godina, stječu pravo na trajni boravak. Uvjet je da su samci do kraja ovog mjeseca u Njemačkoj proveli najmanje osam, a obitelji s malodobnom djecom šest godina, da nisu kažnjavani, da znaju njemački i da nisu na teretu državi, odnosno da sami zarađuju za život. Svima koji još ne rade, a ispunjavaju sve ostale uvjete, bit će izdana privremena dozvola boravka do kraja 2009. do kada moraju pronaći posao. Ova se odredba odnosi na 180.000 osoba pod «Duldungom», a koliko njih će iskoristiti nove mogućnosti, teško je ocijeniti.

Doseljavanje bračnih partnera – Bračni partneri iz zemalja izvan Europske unije ubuduće smiju doseliti u Njemačku samo ako su stariji od 18 godina. Prethodno moraju svladati osnove njemačkog jezika. Isto vrijedi i za bračne partnere njemačkih državljana. Odredba se ne odnosi na supružnike iz povlaštenih zemalja poput SAD-a, Australije i Japana kojima nije potrebna viza.

Unutarnja sigurnost – Svim strancima kojima je za ulazak u Njemačku potrebna viza, ubuduće mogu biti uzeti otisci prstiju, te mogu biti fotografski snimljeni. U slučaju dvojbe pravno je dozvoljeno i utvđivanje identiteta stranca elektronskom usporedbom njegova lica s fotografijom. Te su mjere posljedica pooštrenja propisa nakon neuspjelog bombaškog atentata na vlakove njemačke željeznice lani u ljeto.

Integracija doseljenika – Tko se ne odazove obvezatnom tečaju integracije u njemačko društvo, bit će kažnjen globom u visini i do 1.000 eura. Tko bude kočio ili onemogućavao integraciju drugih, a osobito članova obitelji, mora računati s izgonom.

Upis u državljanstvo – Za doseljenike mlađe od 23 godine ubuduće vrijede ista pravila za stjecanje njemačkog državljanstva kao i za starije odrasle. To znači da u cijelosti sami moraju zarađivati za život, te da prethodno na takozvanom pismenom integracijskom ispitu moraju dokazati poznavanje njemačkog pravnog i društvenog poretka i životnih prilika.