1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

Berlin je (već) zamrznuo izgon izbjeglica

Bernd Gräßler28. srpnja 2006

Uvijek isti problem: u Njemačkoj se uvijek iznova treba pojasniti kako se srednjoročno postaviti prema ratnim izbjeglicama i osobama čiji je zahtjev za dobijanje azila odbijen

https://p.dw.com/p/9YL7
W. Schäuble
W. SchäubleFoto: AP

Aktualno je u mnogim slučajevima predvidio pravo na boravak. Za njemačku saveznu zemlju Berlin dovoljan povod da reagira.

Vlada savezne pokrajine Berlin koju čine stranke SPD i PDS polazi od toga da će ministri unutarnjih poslova i saveza najesen dodijeliti pravo na ostanak u Njemačkoj i time pravo na boravak za sve ratne izbjeglice i tražitelje azila čiji je zahtjev odbijen, a prema procjenama pogođeno je oko 150.000 do 200.000 stranaca, a samo u Berlinu oko 3.000.

Senator za unutarnje poslove Berlina Eberhard Körting naložio je kraj izgona za one strance čiji se boravak do sada samo tolerirao: “Zar da u rujnu i listopadu da izgonim ljude, a nakon toga u studenom da odlučim da stranci mogu ostati? To bi bilo apsurdno. Stoga držim da kod osoba za koje se može očekivati da će ih zahvatiti nova odredba, a to su prije svega obitelji s djecom protiv kojih nema kaznenih prijava i koje se same uzdržavaju, za takve slučajeve pričekat ćemo odluku konferencije ministara unutarnjih poslova saveznih zemalja Njemačke“.

Nakon što se savezni ministar unutarnjih poslova Schäuble založio da se dodijeli pravo na ostanak, Körting očekuje da će se najesen svih 16 ministara dogovoriti o odredbi koja bi vrijedila za sve slučajeve koji se već toleriraju u Berlinu. Među ostalim potrebno je da osobe u Njemačkoj već borave najmanje šest godina.

Zbog toga se u Berlinu i dalje izgone odrasli ili parovi bez djece. Među ostalim nova pravila bi vrijedila i za osobe koje su navodeći lažne podatke stekle status toleriranog boravka u Njemačkoj.